Blemmer i munnen og på tannkjøttet
Blemmer i munnen og på tannkjøttet (Aftøs stomatitt) er vanlig hos enkelte og forekommer i alle aldersgrupper. Man kjenner ikke helt årsaken til at de oppstår. Hos noen kan blemmene opptre oftere enn hos andre, og ofte opptrer de i sammenheng med stress eller når kroppens immunforsvar er redusert som følge av annen sykdom.
Blemmene opptrer i varierende antall, ofte fra 1 til 3 små sår som på slimhinnen. De kan dukke opp på innsiden av leppe, kinn, i den bløte ganen og/eller på tungen som små blemmer som etter hvert sprekker.
Det finnes flere ulike typer blemmer, men ofte er de veldefinerte, runde, eller opptrer som sår som dekkes av gråhvitt eller gulaktig belegg omgitt av en rød ring. Størrelsen varierer også. De kan være fra et par millimeter og opp til et par centimeter i mer sjeldne tilfeller.
Hvordan behandler man blemmer i munnen?
Blemmene forsvinner av seg selv etter en stund og behandling er bare symptomlindrende. Noen typer tannkrem inneholder et stoff som kan bryte ned overflatelaget på slimhinnen (natriumlaurylsulfat).
For personer som er utsatt for slike blemmer på tannkjøttet anbefaler våre tannleger å unngå tannkrem som inneholder dette stoffet som kun er tilsatt for at tannkremen skal skumme. Et sikkert valg er for deg som vil minske sjansen for å få blemmer på tannkjøttet er tannkremen Zendium.
Andre årsaker til blemmer i munnen
Kronisk betennelse i tannrot
Blemmer i munnen eller på tannkjøttet kan også opptre i forbindelse med en kronisk betennelse i en tannrot. Betennelsen kan etter en tid drenere seg selv ut i munnhulen via en kanal gjennom kjevebenet. Utførselsåpningen kan se ut som en liten blemme. Dersom en slik blemme dukker opp alene kan den være et symptom på en kronisk betennelse omkring en tannrot. Betennelsen kan være helt symptomfri. Den kan også gi sporadiske smerter i forbindelse med at pusset tømmes ut i munnhulen hver gang trykket øker.
Herpes Simplex
kan også forårsake blemmer i munnhulen og på leppene. Det skilles mellom en akutt, litt hissig form, og en mildere form som kan komme tilbake flere ganger. Den akutte infeksjonen, førstegangsinfeksjonen, forløper helt uten symptomer hos de aller fleste. Hos 10-15 % kan det opptre små blemmer på tannkjøttet, innsiden av kinnet, tungen, leppene og huden omkring munnen. Slike utbrudd er vanligst hos barn i alderen 6 mnd. til 5 år, men kan også dukke opp hos unge voksne. Symptomene kan være ømhet/smerter i munnen og problemer med å spise. Det kan opptre feber og forstørrede lymfeknuter. Tilstanden går over av seg selv etter 7-14 dager uten behandling.
De som har hatt en herpesinfeksjon vil ha «sovende» virus i kroppen. Det befinner seg i en nerve som forsyner leppene og munnhulen (trigeminusnerven). Med ujevne mellomrom kan tilstanden blusse opp i en mild form utløst av feber, stress, skade, sollys, kulde eller menstruasjon. Infeksjonen kan da spres til andre som har direkte kontakt med hud eller slimhinner til personen som har infeksjonen. Vanligvis dukker den opp på leppene og kalles ofte forkjølelsessår, men kan også opptre bak i ganen.
Akutt sykdom hos barn symptombehandles med smertestillende medikamenter. Tilbakevendende infeksjon hos voksne kan behandles med kremer som inneholder et antiviralt middel (aciclovir). Dette er kremer som tannlegen kan gi deg resept på.
Tannfylling
Les mer
Tannlegevakt
På Lørenskog tar vi imot akuttpasienter i åpningstiden alle dager, uten pristillegg.
15 min fra Oslo
Det er kort kjøretid fra Oslo til Lørenskog, og du parkerer gratis utenfor våre lokaler.