Søvnutredning
Dersom du har ett eller flere av følgende symptomer kan du lide av søvnapné, en lidelse som medfører at du stopper å puste når du sover. De vanligste symptomene på søvnapné er:
- snorking
- unormal trøtthet om dagen
- observerte pustestopp om natten
- stadige oppvåkninger
- hyppige toalettbesøk i løpet av natta
- hodepine
- konsentrasjonsvansker
- irritabilitet
- redusert seksuell lyst og evne
- vektproblemer
De aller fleste personer med apné lider av dagtrøtthet, men symptomer kan være ulike hos menn og kvinner. For kvinner er hodepine vanligst.
Hvorfor gjennomføre søvnutredning?
Lange og hyppige pustestopp gjør at oksygenmetningen synker i blodet, og hjertet må arbeide hardere. Dette gjør at blodtrykket og stresshormoner øker. Hvis ikke søvnapné behandles, kan det på sikt føre til sykdommer som høyt blodtrykk, hjertesykdommer, hjerneslag, og diabetes. Det er også overhyppighet av søvnapné hos pasienter med hjerteflimmer.
- 83 % av pasienter med søvnapné har høyt blodtrykk
- 53 % av pasienter med Diabetes Type 2 har søvnapné
Hvordan foregår utredningen?
En søvnutredning er ofte en kombinasjon av spørreskjema, en undersøkelse av nese og luftveier og en polygrafiregistrering. En slik registrering utføres ved hjelp av et lite apparat som du fester med et belte over brystet, noen ganger også over magen. Apparatet er forbundet med en sensor på fingeren og en slange som sitter ytterst i hvert nesebor. En legespesialist går igjennom resultatet og stiller diagnose. Dersom luftpassasjen gjennom nesa er redusert blir dette også vanligvis vurdert. Undersøkelsen er enkel og helt smertefri.
Hva måles?
Undersøkelsen registrerer antall pustestans og «nesten pustestans». (Vi kaller det for apné og hypapné). Ellers blir både snorking, puls, og oksygenmetning i blodet kartlagt. Undersøkelsen gir en detaljert rapport om en mengde forhold som skjer under søvn.
Hvor foregår utredningen?
De fleste sykehus utfører søvnutredning og det er fastlegen som henviser. Vanligvis låner du med deg utstyret hjem og sover med det om natta. Noen steder kan det være aktuelt å overnatte med utstyret på sykehuset.
Tannhelsesenteret har utstyr for søvnregistrering tilgjengelig og låner det ut til pasienter som oppsøker oss for behandling. Vi benytter utstyret systematisk i forbindelse med alle kontroller etter behandling med søvnapnéskinner. Pasienter som oppsøker oss for privat behandling på grunn av snorking vil alltid først bli utredet med en polygrafiundersøkelse. Det er særlig to grunner til dette:
- Pasienter som snorker kan lide av søvnapné. Snorkingen kan være et symptom på sykdommen. Det er da viktig å få dette kartlagt.
- Når vi behandler pasienter med en søvnapnéskinne følger vi alltid opp med en polygrafi (søvnregistrering) etter fire uker og seks måneder. Noen ganger også etter ett år. Kunnskap om effekten av behandlingen er viktig slik at andre supplerende tiltak kan vurderes.
Hva kan være følgesykdommer ved ubehandlede søvnproblemer?
Ubehandlet søvnapné kan medføre flere følgesykdommer. Vanligst er hypertensjon (forhøyet blodtrykk), Diabetes 2, Hjerte og karlidelser, slag og hjerteinfarkt.
Tannlegevakt
På Lørenskog tar vi imot akuttpasienter i åpningstiden alle dager, uten pristillegg.
15 min fra Oslo
Det er kort kjøretid fra Oslo til Lørenskog, og du parkerer gratis utenfor våre lokaler.